Hoe krijgt je app naamsbekendheid in de stores?

Je bent bezig met het (laten) bouwen van een app of bent net klaar en binnenkort gaat je app de stores in. Helemaal leuk natuurlijk! Maar hoe zorg je ervoor dat je app gevonden wordt?

Met deze vraag kan een marketeer of ondernemer meestal meer dan een enthousiaste ontwikkelaar. Als dit je ding niet is, zorg dan dat iemand je hiermee helpt die er goed in is. Je app kan nog zo fantastisch werken maar als die miljoenen potentiele gebruikers niet weten van het bestaan van je app dan zal het succes uitblijven. De meeste apps hebben een duwtje, of beter gezegd een flinke zet in de rug nodig om een beetje zichtbaar te worden in de stores.

Wat kan je doen om je app naamsbekendheid te geven?
Net als dat je je website optimaliseert voor zoekmachines is dat ook van belang voor je apps. Veel mensen maken gebruik van de zoekfunctie in de store en daarom is het een enorm goed idee om je pagina van jouw app in de store goed te optimaliseren en hoger in de zoekresultaten te komen.

Denk na over een goede naam, beschrijving en keywords waarop je gevonden kan worden en waarop jouw doelgroep zal zoeken. Meer ASO tips vind je in deze blog.

Apps die meer gedownload worden en vaak en goed beoordeeld worden staan ook hoger in de zoekresultaten. Daarom hebben wij een aantal tips die je kunnen helpen om je app meer naamsbekendheid te geven.

Zet in op social media kanalen
Onderzoek op welke kanalen jouw doelgroep zich bevindt en ga aan de slag ze daar te bereiken. Maak je netwerk groter, plaats interessante berichten en bereik je doelgroep met advertenties.

Bezoek evenementen en beurzen
Presenteer je app op die locaties waar jouw doelgroep ook komt. Geef presentaties, demo’s en deel flyers uit. Laat zien waarom juist jouw app gebruikt moet worden.

Vraag om reviews
In je omgeving heb je waarschijnlijk al heel wat mensen die bereid zijn een review te geven.

Geef iets cadeau
Of ga nog een stapje verder bij het vragen om reviews. Geef je app-gebruikers die je een review geven even wat extra’s. Extra korting, extra punten of iets anders origineels.

Extra bekendheid via forums
Er zijn vast een aantal forums waar jouw doelgroep zich bevindt. Vraag mensen je app te downloaden en om feedback.

Met een beetje geluk en vooral veel inzet gaat het dan als een lopend vuurtje. Zie het maar als zaadjes die je plant om later flink te kunnen oogsten.

Naamsbekendheid vergroten kost tijd
Als je app niet direct bijzonder hard gaat in de stores dan hoef je nog niet direct conclusies te trekken. Als je app goed is en je blijft erin investeren dan zul je zien dat het vanzelf beter gaat en bekender wordt dus geef de moed niet te snel op. Blijf natuurlijk wel kritisch, als een stijgende lijn uitblijft onderzoek dan de reden waarom potentiele gebruikers geen interesse hebben. Durf te vragen!

Conclusie
Het vergroten van je naamsbekendheid voor je app is erg belangrijk om er een succes van te maken. Je app wordt beter gevonden als je de pagina van de app goed weet te optimaliseren. Daarbij hebben zowel een goede wervende tekst en beeldmateriaal ook het aantal downloads en beoordelingen invloed op je zichtbaarheid van je app.

Er zijn heel wat dingen die je kunt bedenken om je naamsbekendheid van je app te vergroten. Het belangrijkste is hier actief mee bezig te zijn en aansluiting te vinden bij je doelgroep.