Een gebruiksvriendelijke app maken

Een klein scherm, weinig ruimte en mega veel ideeën. Hoe houdt je je app gebruiksvriendelijk? Om te voorkomen dat je app te complex wordt heeft Wilko 5 handige tips voor je op een rij gezet.

Waar het gaat om gebruikerservaring in een app kun je denken aan de volgende eenvoudige stelregel. Eenvoud is alles, complexiteit verpest alles. Het is logisch dat jij de functies van je app begrijpt, jij hebt het bedacht, maar volgt je doelgroep het wel? Zodra je je app lanceert zul je zien dat niet iedereen je app gebruikt zoals jij het bedoeld hebt.

Om te voorkomen dat je app te complex wordt kun je de volgende tips in acht nemen:

Direct starten met de belangrijkste functie

Als de gebruiker de app opent, moet hij direct de ‘key-feature’ kunnen beginnen. De belangrijkste/ meest gebruikte functie direct tonen voorkomt dat de gebruiker extra moet klikken en dus extra moeite moet doen om aan de slag te gaan met je app.

Minimalistische weergave

Je wordt tegenwoordig doodgegooid met blogs en video’s over minimalistisch leven. Ook bij een app voorkom je frustraties als je je weergave simpel en overzichtelijk houdt. Zorg dat je per functie zo min mogelijk op het scherm toont en voorkom dat de gebruiker heel precies moet mikken op de knoppen en invoervelden om zijn doel te bereiken. Je wilt dat de gebruiker de app vooral heel snel en prettig kan gebruiken.

Heb je toch een hele complexe functie? Kijk of je deze kan opdelen in meerdere schermen.

Overlaad je app niet met allemaal functies

Maak alleen opties en instellingen die relevant zijn. Sommige instellingen zijn misschien wel leuk, maar leiden te veel af of brengen verwarring bij je gebruikers.

Zorg dat de opties en instellingen die je wel maakt duidelijk zijn, zodat direct duidelijk is wat het voor effect heeft op de werking.

Bied altijd maar één manier aan om een functie te gebruiken

Voorkom dat de gebruiker een functie op verschillende manieren kan gebruiken. Dat maakt je app minder complex voor je gebruiker maar ook voor de programmeur die de app moet bouwen en onderhouden.

Verplichte instellingen bij eerste gebruik

Moet een gebruiker instellingen doen voordat hij de app kan gebruiken? Maar hiervan een verplichte stap bij de eerste keer laden van de app. Zo hoeft je gebruiker met het gebruik van de app niet te zoeken naar instellingen die eerst nog gedaan moeten worden om de app te gebruiken.

Conclusie

Door je app simpel te houden, houd je de app gebruiksvriendelijk en overzichtelijk voor je gebruiker. Daarnaast is een simpelere app ook gemakkelijker te bouwen en onderhouden. Simpel door alle niet-relevante functies en knoppen weg te laten.

Er zijn zeker nog een stuk meer tips te bedenken die helpen de app gebruiksvriendelijk te maken. Onze ontwikkelaars kwamen tot deze tips na zelf ervaring op te doen door eigen appjes te bouwen. Heb jij een tip die echt gedeeld moet worden? Laat het ons weten!